четвъртък, 13 януари 2011 г.

Тази седмица турската телевизия показва втората серия от "Великолепният век"

Турска сапунка за Великолепния султан

Султан Сюлейман

Султан Сюлейман

Турската сапунка "Великолепният век" показва националния герой султан Сюлейман. Телевизионният сериал предизвиква бурни протести в Турция - и продължава да се гледа масово...

Великолепен бунт за един великолепен султан. "Това е фалшификация спрямо историята", казват турците. Всъщност става дума само за един телевизионен сериал. Но пък сапунката дава сюжета, от който представители на всички лагери в Турция си изграждат собствените легенди. По тази причина в скандала се намеси правителството. И достопочтените наследници на имперската фамилия Осман, доколкото такива още са останали.

В султанския харем

Предците им отново са ограбени, смятат те.

Телевизионната програма посяга при това върху най-великия измежду всички турски владетели - Сюлейман Великолепни.

Досега пороци се приписваха единствено на Кемал Ататюрк

Досега пороци се приписваха единствено на Кемал Ататюрк

Сюлейман - това е султанът, по чиято заповед архитектът Шинан изгражда онези забележителности на Истанбул, с които градът се слави и днес. Султанът, който през 1529 г. стига с войските си до Виена. Същият, чиято любовна история с четвъртата му жена - полякиня, отвлечена и доведена в османския харем, разпалва въобръжението на турците и до ден-днешен. А и това на създателите на историческата сапунка "Великолепният век". "Клюки, любов, страст... серията започва в харема и завършва в харема", съобщава верният на правителството всекидневник "Стар" и допълва: "Скандал!"

Разбунен е най-вече консервативният лагер.

Султаните, защитниците на исляма?

Вероятно имат право тези, които виждат харемските фантазии в традицията на европейските блянове по Ориента...

Това е "клевета срещу почтеното ни минало", смята синдикатът на учителите. Турският вицепремиер пък е на мнение, че сериалът "унижава големи личности", затова и оповестява, че правителството ще вземе мерки. Срещу Шоу ТиВи се е натрупала грамада от оплаквания на възмутени граждани. Междувременно едва ли не всеки блюстител на морала и приличието е подал оплакване.

А народът гледа ли, гледа...

Ислямско-националистическата партия демонстрира пред гроба на Сюлейман - с четене на глас на цитати от Корана, които да прогонят злите духове. Представители на малката ислямистка партия "Саадет" замеряха сградата на Шоу ТиВи с яйца и скандираха: "Да се счупят ръцете на онзи, който причинява това на османите."

Тази седмица турската телевизия показва втората серия от "Великолепният век". Народът, оказва се, си прави, каквото си иска - масово гледа "позорната" сапунка.

Рачева, Б. Григорова


дв

сряда, 12 януари 2011 г.

Muhtesem yuzyil - 1 / 1,2,3



MY - 1 - 3


Uploaded by timesbg. - Watch feature films and entire TV shows.



MY - 1 - 2


Uploaded by timesbg. - Watch feature films and entire TV shows.




MY - 1 - 1


Uploaded by timesbg. - Classic TV and last night's shows, online.

Скандал в Турция със сериал за Сюлейман Великолепни

Скандал в Турция със сериал за Сюлейман Великолепни











Фотограф: http://muhtesemyuzyil.tv

Reuters

Стотици турци излязоха на улицата в няколко града да демонстрират, а десетки хиляди други протестираха с писма до медийния регулатор след излъчването на първата серия от историческия телевизионен сериал "Великолепният век". В него един от легендарните султани - Сюлейман І (наричан още Великлепни и Законотворец), е представен - според недоволните - като любител на алкохола и жените.


muhtesem yuzyil


Uploaded by timesbg. - Watch feature films and entire TV shows.

Облечени в униформи на еничари и изпълняващи музика от времената на Османската империя, стотина души се събраха пред сграда на канала Show TV. На протеста в истанбулския квартал "Левент" някои от участниците скандираха "Аллах акбар", късаха плакати и замеряха с яйца входа и билбордовете на сериала.

Скандал в Турция със сериал за Сюлейман Великолепни

Reuters

Част от тях бяха представители на Фондацията "Млади анадолци", която се прочу по Коледа с това ,че протестира срещу новогодишните празненства като "заколи" кукла на Дядо Коледа.

"Великолепният век" ("Muhteşem Yüzyıl") разказва за легендарната любов на Сюлейман с Роксолана (известна още като Хурем и Рушем - "Сияеща") - Александра Лисовска, или Анастася "Настя" Лисовска, дъщеря на руски православен свещеник, майка на престолонаследника Селим и погребана заедно с мъжа си в Истанбул. Сценаристите показват владетелят на империята в нейния апогей между 1520 до 1566 г. и халиф на исляма как пие алкохол.

Скандал в Турция със сериал за Сюлейман Великолепни

Фотограф: muhtesemyuzyil.tv

Reuters

"Султан Сюлейман е бил справедлив и морален през целия си живот. Да го показват като мъж със слабост към алкохола и жените е много неприятно", споделя пред "Ройтерс" 55-годишният Абдулах Демир, един от протестиралите в неделя. "Това е провокация - да караш хората да смятат, че е нормално да правиш секс и да пиеш."

Според телевизионния канал CNN Turk над 75 хиляди протестни писма са получени във Върховният съвет за радио и телевизия след излъчването на първия епизод на 5 януари. Съветът редовно забранява или замразява излъчването на телевизионни програми, смятани за неморални или по политически причини, но още не се е произнесъл за "Великолепният век", посочва "Ройтерс".

Скандал в Турция със сериал за Сюлейман Великолепни

Reuters

Вицепремиерът Бюлент Арънч каза миналата седмица, че правителството ще предприеме "необходимите мерки" срещу сериала, който по думите му го "натъжил и притеснил", но не уточни за какво става дума.

"600 години османска история не са се създавали в харема", добави Суат Кълъч, зам.-председател на парламентарната група на управляващата партия. Представители на неправителствени организации се събраха при мавзолея на Сюлейман пред джамията "Сюлеймание", където четоха пасажи от Корана и приеха декларация, осъждаща сериала като "сепаратистки". В същото време около 60 души препречиха за 10 минути истанбулски булевард и скандираха "Не сме били разделени 1000 години, няма да ни разделите и днес" и "Едно знаме, една държава, всички мюсюлмани са братя".

На всички протести присъстваше полиция, която не се намеси.

Скандал в Турция със сериал за Сюлейман Великолепни

Reuters

Медиите подеха темата и я коментират в по-широката рамка на това какво е позволено в една истинска демокрация. Звездата Ахмет Кекеч призова онези, на които сериалът не се харесва, просто да не го гледат. Според него това е интерпретация на режисьора, а не екранизация на историческата действителност. "Лично аз ще оценявам сериала според качествата му и не вярвам той да накърни паметта за Сюлейман Великолепни", заяви Кекеч, цитиран от в."Заман".

Други сравняват реакцията с тази през 2008г. срещу документалния филм "Мустафа", който според тях обиждал името на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Критикът Гюлай Гьоктюрк коментира, че е нормално да има такива, които не харесват нещо, но е ненормално протестът им да преминава в призиви за забрана на произведения на изкуството.

Скандал в Турция със сериал за Сюлейман Великолепни

Reuters

Юсуф Каплан от "Йени Шафак" обаче посочва, че дори чужденци като унгарците уважават Сюлейман и са му издигнали паметник, докато "Великолепният век" подстрекавал към "масово самоубийство на обществото и е направен само за печелене на пари за сметка на неуважението към фигури от турската история".

Трети казват, че става дума за поредната турска "сапунена опера", в която демонстрираният хедонизъм е нападан от потомци на султанската династия и членове на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието.

Критиките обаче са дори за това, че в сцените от харема на султана жените носели "прекалено западни облекла", че някои исторически събития са пресъздадени невярно и че има слухове за отпаднали от сценарий хомосексуални сцени (което авторите отричат).

Скандал в Турция със сериал за Сюлейман Великолепни

Фотограф: muhtesemyuzyil.tv

Сценаристът Мерал Окай обяснява, че "това не е документален филм за ученици" и че османските султани са имали харем и няколко жени "и не са се размножавали с опрашване".

Коментар във най-влиятелния вестник "Хюриет" използва сблъсъка около "Великолепният век", за да повдигне въпроса за отношението на мюсюлманите към светската либерална демокрация. В него се казва, че изглежда традиционалистите смятат, че Сюлейман Великолепни е бил "някакво свръхчовешко създание, което се е възпроизвеждало без контакти с другия пол - един асексуален мъж, мислещ ден и нощ за проблемите на държавата и преподаващ в харема харвардско образование".

Скандал в Турция със сериал за Сюлейман Великолепни

Reuters

В текста се цитира коментар от 9 януари във в."Йени Шафак" на проф. Хайретин Караман - един от най-уважаваните специалисти по ислямско право. В "Секуларизация и дегенерация" той казва:

"Хората, интерпретиращи религията, спорят как светската либерална демокрация може да върви ръка в ръка с исляма. Някои от тях казват: Не може да има хармония и помирение между двете - ако едното съществува, другото не може - поне на практика. Без да се промени непроменимито в исляма, той не може да бъде в хармония с либералната светска демокрация. Поради това, ако правоверните са принудени да живеят в такъв ред, те ще съхранят вярата си и възгледите си и ще практикуват в рамките на възможното. Аз съм такъв.
В същото време има група (ислямски модернисти), казващи, че ислямът не е нищо повече от вяра, религиозни практики и етика. В други сфери религиозните принципи не са задължителни непрекъснато. Благочестието в политиката, правото, икономиката, обществените, вътрешните и гражданските дела следват изискванията на модерните времена (либералната светска демокрация) и ислямът не е пречка за това".

Професорът очевидно не вижда примирие между исляма и демокрацията, но пък от друга страна изтъква, че ислямските модернисти са факт, пише "Хюриет", а протестиращите срещу "Великолепният век" трябва да решат от чия страна са. "В същото време да припомним, че един от стожерите на либералната демокрация е правото да си мислиш свободно."

Скандал в Турция със сериал за Сюлейман Великолепни

Reuters

Видео от "Великолепният век" с (български субтитри) можете да видите тук.

вдн / BgTimes.Net